Terapija ventuzama

Ventuze su sigurno jedna od najstarijih metoda tradicionalne kineske medicine, koja se zvala metod roga. Na početku su kineski lekari koristili šuplje životinjske rogove. Danas se koriste čaše od debljeg stakla, iako su bambus, gvoždje i keramika u nekim zemljama još u upotrebi.

U najčešćem broju slučajeva staklene čaše se zagrevaju koristeći zapaljenu kuglicu pamuka namočenu u alkohol, koja se zatim stavlja u čašu i uklanja kiseonik stvarajući vakuum. Brzo se okreće čaša i priljubi se na određeno područje tela.Tako čaša povuče kožu i učvrsti se na telu. Smatra se da se ovim otvaraju pore, šire krvni sudovi, prokrvljuje tretirano područje, razbijaju zastoji u cirkulaciji i konačno izbacuju toksini. Nakon terapije na mestima gde su bile čaše ostanu tamni pečati, koji nestanu nakon nekoliko dana. Neretko nastanu i plikovi sa vodom, čijom analizom su dokazani toksini i oštećena krvna zrnca.

Primena ventuza

Prilikom primene ventuza dolazi do lokalne staze krvi i do lokalne kongestije tkiva. Razređivanje koje se stvara pri vakuum masaži pojačava snabdevanje tkiva kiseonikom, intenzivnu razmenu materija i poboljšava cirkulaciju. Ovaj efekat omogućava obnavljanje i učvršćivanje kože, a takođe stimuliše limfodrenažu. Pritom, duži uticaj ventuza omogućava izravnjavanje potkožnih masnih ćelija.

Ventuze se koriste za lečenje bronhitisa, astme, digestivnih smetnji, smanjenje otoka, ublažavanje bolova. Vakuum masaža se aktivno primenjuje u kozmetici i za lečenje celulita na gluteusu, na zadnjoj površini butina, kao i za odstranjenje „pomorandžine kore“. Ova metoda nije preporučljiva kod visokih temperatura, upaljene kože i osobama koje lako krvare.

Cupping (toplotna – vakuum terapija ventuzama) je tradicionalna metoda izlečenja.

Cupping je terapija vakuumom i jedna od najstarijih metoda, preuzeta iz tradicionalne kineske medicine, gde se koriste male staklene čaše – ventuze. U drevnoj kineskoj medicini smatra se da telo sadrži „meridijane“. Meridijani su putevi u telu kroz koje protiče energija života pod nazivom “chi”. Primenom ove terapije otvaraju se pore, šire krvne žile – prokrvljujemo tretirano područje, uklanja zastoj u cirkulaciji, uspostavlja narušeni “chi” (vitalna energija) i izbacuju toksini iz mišića. Ventuze daju vrlo dobre rezultate kod lečenja celog lokomotornog sistema: bolno ukočenih leđa, bol među lopaticama, bol u lumbalnom delu leđa, išijasa…

Tokom terapije koriste se staklene čaše posebnog oblika, koje se kreiranjem vakuuma stavljaju na kožu. Čaša se ostavlja na par minuta, tokom kojih pruža opuštajući i detoksikacijski učinak. Njihovo delovanje prodire u telo i do 10 cm.

Cupping podstiče oslobađanje toksina, stimulira periferni živcani sistem, aktivira limfni sistem, oslobađa blokade u telu, čisti i aktivira krvne žile, arterije i kapilare, izglađuje strije i ožiljke, čisti kožu i poboljšava njen izgled i tako joj daje elastičnost.

Cupping terapija je jednostavna, delotvorna i bezopasna. Postoje mnoge koristi vakuum terapije: nije invazivna, može se koristiti za širok raspon problema i iznad svega je efikasna.

Vakuum masaža se takođe aktivno primenjuje u kozmetici i za lečenje celulita na gluteusu, na zadnjoj površini butina, kao i za odstranjenje „pomorandžine kore“. Procedura se sprovodi putem pokretanja ventuza po površini kože. Razređivanje koje se stvara pri vakuum masaži pojačava snabdevanje tkiva kiseonikom, intenzivnu razmenu materija i poboljšava cirkulaciju. Ovaj efekat omogućava obnavljanje i učvršćivanje kože, stimuliše limfodrenažu. Pritom, duži uticaj ventuza omogućava izravnjivanje potkožnih masnih ćelija. Sličan efekat je nekoliko puta jači, nego kod obične, ručne masaže. Ventuze rastežu kožu, što omogućava koristan efekat pri fibriznoj vrsti celulita.

Prilikom vakuum terapije, aktivira se periferni krvotok, poboljšava ishrana kože, mišića, likvidiraju se zastojne pojave u tkivima, pojačava se izbacivanje toksina na površinu kože. Zahvaljujući vakuumu, izaziva se lokalni priliv krvi i limfe u kožu iz dubokih tkiva, što reflektorno deluje na krvne sudove unutrašnjih organa. Koža postaje čvrsta, pojačava se elastičnost mišića, naglo se pojačavaju procesi razmene materija u potkožnim masnim ćelijama. Drenažno limfni efekat masaže smanjuje otoke, što je neophodan uslov za lečenje celulita.

Način pripreme

Površinu kože koja se masira potrebno je namazati zagrejanim biljnim uljem ili kremom za masažu. Na kožu se postavlja jedna ili dve ventuze, dozira se snaga vakuuma pritiskanjem. Zatim, sa pričvršćenom ventuzom rade se klizeći masažni pokreti po koži koja se masira. Premeštanje ventuza mora da bude isprekidano, u pravcu kretanja venoznog toka. Pokreti mogu biti kružni, „cik-cak“, pravolinijski. Vreme masaže je individualno. Broj procedura varira od 5 do 20, u zavisnosti od stanja pacijenta. Procedure se sprovode svakog drugog dana. Masaža se može kombinovati sa ručnom masažom.